Vendég voltam a grófnál - Héderváry Kastély****

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Vendég voltam a grófnál - Héderváry Kastély****

A kastélyszállók eleganciája a történelemben gyökerezik, hiszen a pompás házakat hajdani nemes emberek építették, és mi szeretünk a múltba révedni, ábrándozni a régi korról, magunkba szívni ódon hangulatot.

align=left Manapság sok első osztályú szálláshely évszázadokkal ezelőtt nemesi családok lakhelye volt. Ezek közül a legidősebb a 400 éves Héderváry Kastély, Nyugat-Magyarország egyik legromantikusabb kastélya.

A kastély környezete, története

Hédervár az ország nyugati felében, a Mosoni Duna ág ölelésében, Győrtől és Mosonmagyaróvártól nagyjából egyenlő távolságra helyezkedik el. A település nevét egy Héder nevű lovagról kapta, aki a XII. században telepedett itt le. Szinte az egész Szigetköz a nemesi családnak dolgozott. Számos emlék, így egy templom, egy iskola és egy hatalmas park emlékeztet a család évszázados jelenlétére, melyek közül a legimpozánsabb a várkastély.

Vajon, hogy aludtak ebben a szobában a grófkisasszonyok, vajon ennél az asztalnál miről gondolkodott a gróf?

align=left A kastély színesebbé attól válik, hogy tudjuk (talán bele is borzongunk egy kicsit), valaha lakott volt. Vártam, ahogy a gróf elém ugrik és megkérdi, mit keresek én itt, mit akarok az ő kastélyában. A gróf helyett azonban egy kedves üdvözléssel Kovács Szilárd, a kastélyszálloda menedzsere fogadott.
Az egykori grófi otthon ma egy magas kategóriájú és egyedi hangulatú szálláshely. Azok a vendégek, akik ide jönnek pihenni, tisztelik az épületet, a múltat, a kastély korabeli lakóit. A gyönyörű parkban tett séták során beleképzelhetjük magunkat a nemesi család mindennapjaiba. Ahogy körbejárom a kastélyt, elnézegetem a tereket, a szobák kialakítását, a míves teraszt. Milyen egyszerű és mégis milyen szép építészeti megoldások!

Mi a közös az Országház és a Héderváry Kastély között?

align=left Az épület kiemelt műemléknek minősül, tehát ugyanazt az elsőfokú védelmet kapja, mint például az Országház. A kastély patinás hangulatát antik bútorokkal berendezett szobái adják. A 2004-ben megnyílt szállodát úgy újították fel, hogy nincs két egyforma szobája, az a szó, hogy standard ismeretlen fogalom, a maga nemében mindegyik superior. Ifjú vagy idősebb házasoknak a nászutas lakosztály a legideálisabb: meghitt és romantikus, hangulatos lámpák, izgalmas terek uralják és a fürdőszobában egy gyönyörű, nagyméretű lábas kád is található. Vannak persze hatalmas területű, tágas lakosztályok is, mint például a grófi lakosztály, de említésre méltó Károly gróf szobája is, melynek érdekessége, hogy egyik ablaka a kastély gyönyörű barokk kápolnájára néz. Haladni kell a korral, de óvatosan, figyelve a harmóniára, így kerül a szobákba a luxus kategóriájú LOEWE televízió, a Pioneer DVD lejátszó és a Bose CD-s rádió.

Nagyon tetszenek a tükrök a szobákban, jól illenek a fürdőszobák hangulatához, nem mellékesen nagyok és impozánsak. A tulajdonos igényességét jól mutatja a berendezési tárgyak minősége az egész kastélyban. Legyen szó dohányzóasztalról vagy festményről a falon, az biztos, hogy tökéletesen illeszkedik az adott helyiséghez, a választás jó ízlésre vall. A 14 szobából és 4 lakosztályból álló kastélyszálloda korhű hangulatot áraszt. Barátságos, mert a közvetlen személyzet azzá teszi, nemes, mert az antik bútorok, tárgyak egyediek, korhűek.

A kastély konferenciák, tréningek helyszínéül is kíváló. Magas technikai színvonal és nem hétköznapi hangulat várja a csapaépítésre vágyó cégeket. A gróf mivel sikeres ember volt, még szerencsét is hozhat a kastélyában üzletelni szándékozóknak.
align=left A szálloda fő profilja az üzleti turizmus mellett esküvők szervezése. Azt hiszem nincs is ennél romantikusabb hely a közös élet elindításához. Nem hétköznapi hely a kastély a házasulandóknak. A nászutas lakosztályról már tettem említést, de ne feledkezzünk meg a hatalmas parkról, ami körbeveszi a szállodát, ahol mind a ceremónia, mind a mulatság elegánsan lebonyolítható. A ház udvarias kiszolgálásáról nem is beszélve, élükön Kovács Szilárddal, aki rendkívül körültekintő, vérbeli vendéglátó, aki a vendéget helyezi a középpontba.

Az étterem a kastély legrégibb szárnyában található, melyben egykor a könyvtár kapott helyet. Az étlapon a magyar konyhán belül hangsúlyosak a táj ízei (pl.: grillezett kecskesajt tökpürével), de számos alapanyag is a környékről származik. Kedvesek a pincérek, látszik, hogy ez nem felvett mosoly, hanem otthonról hozott figyelmesség. A felszolgált finomságok frissek és ízletesek.

align=left A kastélyban évente több alkalommal is felidézik a múltat, amikor korhű ruhában szórakozhatnak a vendégek. Aki a kastély szilveszteri programjára jelentkezik, az a szobafoglaláshoz szükséges adatok mellé el kell küldje ruhaméreteit is, hisz az újév köszöntésére reneszánsz kosztümökbe öltözik az egész vendégsereg. Ezt nevezem személyre szabott szolgáltatásnak! A hangulatos pincében rendszeresek a felolvasóestek, borkóstolók, melyet stílusos zene kísér, de minden hó utolsó péntekén táncházakat is tartanak. Szilárd arról is gondoskodik, hogy a vendégek a környék látnivalóit is megnézhessék. Igény szerint hívja a lovászt egy sétakocsikázásra vagy a kapitányt egy hajóskirándulásra a lenyűgöző Szigetközben!

A gróf úr megnyugodhat, a kastélya jó kezekben van. Remek ízléssel megáldott tulajdonos és vendégszerető munkatársak őrzik és tartják fenn a kastély szellemiségét.

Kapcsolódó Tartalom