Szálloda a dombok alatt - Das Gogers Golf & Spahotel****

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Szálloda a dombok alatt - Das Gogers Golf & Spahotel****

Burgenland festői vidéke bevéste magát szívünkbe, egyetlen alkalmat sem szalasztunk el, ha lehetőség adódik kies tájain időzni. Az alkalom, amiért most nyugati szomszédunkhoz látogattunk, a Das Gogers Golf & Spahotel**** felfedezése volt, holott nem is golfozunk.

Ezért kis kétkedés vegyült a várakozással teli izgalomba, hisz egy teljes hétvégét kell eltöltenünk egy olyan szállodában, amit kifejezetten a golf szerelmesei számára építettek. De mivel egy öko design hotelt nem lehet kihagyni, néhány perc tétovázás után elhessegettük a kétségeket.

align=left Különben is azzal nyugtatom magam, hogy a golfjátékosok is csak emberek, nyilván ugyanolyan, vagy talán még magasabb igényekkel, mint egy átlag szállodalakó. Az biztos, hogy golfozni nem fogok, még ha oly végtelen, zöld pázsit is csalogat pályára, mint amiket a szálloda prospektusában mutogatnak.

Burgauberg-Neudauberg hívságoktól mentes, csendes osztrák falucska Burgenland déli vidékén, gyönyörű fekvése és termálvizei miatt több szálloda is épült a határában. Aprócska lévén, a településen gyorsan átgördül az autó, s bár a táblák nagyszerűen mutatják az irányt a szálloda felé, megtalálni mégsem könnyű. A Das Gogers-t egyszerűen beleépítették az egyik zöldellő dombba, s a munka olyan jól sikerült, hogy a ház észrevehetetlenül süpped bele a domboldalba, szinte teljesen belesimul a tájba.

A völgybe leereszkedve, majd ismét egy kaptatón felhajtva a recepcióhoz érkezünk, és közelebbről szemrevételezzük a különös alkotást. A domb alatt hosszan elnyúló épület terül el körülöttünk, tetejére nem pazaroltak cserepet, hanem gondosan gyeppel borították, a szobák pedig a dombba süllyesztve sorakoznak, hatalmas üvegablakokkal a környékre. Futurisztikus vízió így együtt. A természet közelségét a szállodán belül is érezni, a folyosókon egy kis ér csordogál, a hőenergiát a földből és a napból nyerik. A szálloda recepciósa, itt jobban illik rá a front office manager, sem mondható hétköznapinak, a legújabb trendeket követve, design szállodához illeszkedő stílusban és megjelenésben fogadja a vendégeket.

align=left A szobánkat kétfelől is meglehet közelíteni, egyrészt belülről, a recepció felől, másrészt kívülről, az udvar felől, ahol külön parkolóhelyet is kapunk. Máris kezd ínyemre lenni ez golfhotel dolog, ha itt ilyen igényeket támasztanak a játékosok...
Ausztriában roppant kényes ízléssel válogatják össze a szállodai szobák berendezését, ezúttal is egy minden ízében átgondolt szobába lépünk. A szoba tágas és barátságos, csupa kényelmes, modern bútorral berendezve, ügyelve a színek és a formák harmóniájára. Rögtön kiszúrom a kör alakú ágyat, ami egyáltalán nem szokványos, annál meglepőbb és forradalmibb. A színekben a mogyoróbarna kap hangsúlyt és sok a fafelület, ami rendkívül meghitté és otthonossá teszi a helyiségeket. Szobánkhoz egy déli fekvésű, teljesen védett terasz is tartozik, amit fülledt nyári esténk romantikus helyszínéül szemelek ki, hiszen pazar kilátás tartozik hozzá és teljesen elszigeteltnek érzi magát itt az ember a zajos külvilágtól. A hátizsákban gondosan őrzött egy szál gyertya máris a kinti asztalra kerül.
align=left Rossz szokásomhoz híven a mini bárt még feltépem, s nem csak hogy tartalmában gyönyörködjek, hanem, hogy néhány perc múlva már az erkélyek álljak egy, a ház számára palackozott, helyben készült bio gyümölcslét kortyolgatva, mustrálva, ízlelgetve a környéket.

Közben a nap vörösre festi a horizontot, a tücskök már húzzák a nótájukat, a gyomrunk meg jelzi a vacsoraidőt, bár nem volt hosszú és kimerítő az út, mégis kellemes fáradsággal társult éhség lesz úrrá rajtunk, de a kíváncsiság is az étterem felé sodor minket.

Ezek után jöjjön a konyha!

align=left A golfpályákra néző félköríves teraszt sekély medence veszi körül, nyáron bizonyára ez a legkellemesebb hely a vacsora elfogyasztásához. Esténként négyfogásos menüsorral készül a főszakács, Franz Wirth, aki valóban virtuóz a szakmájában. Erről hamar meg is bizonyosodtunk, amikor belekóstoltunk fúziós konyhájába, amelyben a helyi alapanyagokat nemzetközi ízekkel keveri és mesésen tálalja. A fogások kicsi, nagy műgonddal készült alkotások, olyan különlegeséggel, mint a szőlőleves vagy a süllő uhudler mártással. Mindehhez ragyogó borkínálat és csodás panoráma jár, míg néhány megszállott játékos bóklászik a golfpályán, mi elégedetten dőlünk hátra egy pohár zöld veltelinivel.

align=left Már várjuk a reggelt, izgatottan készülünk a reggelihez, sietünk, hogy kapjunk még helyet a délelőtti napfényben fürdő teraszon. Persze kár a sietségért, a mindössze 40 szobás szálloda teraszán mindenkinek jut hely, ezen a hétvégén pedig amúgy sincs teltház. Az étteremben már ismernek minket, barátságosan üdvözöl a felszolgálóhölgy, csak néhányan ülnek kinn, családias a hangulat. Az egész olyan emberi és barátságos. A reggelit persze helyi alapanyagokból állítják össze, az én kedvenceim a házi kenyér, a sajt, a sonka, a friss tojás és a zöldségek néhány pohár bio gyümölcslével leöblítve, amit már a mini bárban felfedeztem magamnak.

Wellness vagy golf?

align=left Ez a hely minden bizonnyal a golfozók paradicsoma hatalmas, szépen gondozott, dimbes-dombos pályájával, de mivel egyelőre nem hódoltunk be a szenvedélynek, most a déli fekvésű wellness részleget választjuk a fűtött kültéri medencével, a pezsgőfürdővel és szaunákkal, amúgy is pazar kilátás nyílik innen a golfpályákra. Így olyan, mintha egy kicsit mi is golfoznánk – magyarázzuk be magunknak. A teakfa napozóágyakra puha matrac kerül, így repülnek az órák a medence partján.
align=left Az ég zenitjére ér a nap, délben csodás nyugalom honol a tájon, a golfjátékosok amúgy sem híresek hangoskodásukról, páratlan béke vesz minket körül, tökéletesen kikapcsol a test és a lélek. A henyélés után jól esik a bár virágokkal futatott teraszán a jeges kávé és a capuccino, ami új energiával tölt fel, hogy legyen erőnk a környéket is becserkészni, közben betérni egy-egy Buschenschankba, bodzaszörpért, házi borért.

Az itteni falvak mindig valamilyen programmal kedveskednek a látogatóknak, most épp spárgafesztivállal lepték meg magukat és az erre járót. A vendéglők asztalán így a spárga a sztár, készítettek belőle levest, mártást, köretet és főételt is. Legutóbb sajnos nem volt ilyen szerencsénk a stegersbach-i töpörtyű fesztivállal.

Legközelebb talán a golfot is kipróbáljuk.

DAS GOGERS Golf & Spahotel
A - 8292 Neudauberg 240.

Tel.: +43 (0) 3326-55 222
Fax: +43 (0) 3326-55 222-15