Borhotel a Badacsony bazaltján

Hotel tesztek élménybeszámolók, értékelés

Címlap / Hotel tesztelés

Borhotel a Badacsony bazaltján

Badacsonyról elsőként nekem is a bor jut eszembe, majd a tanúhegyek, az egykori lávakitörések majd a megmaradt bazaltsziklák.

Nem véletlen, hogy a nemrég megnyílt badacsonyi Hotel Bonvino Wine & Spa szálloda éppen a Bonvino (jó bor) nevet kapta. Az is tudatos döntés volt, hogy a wellness kezelések között olyan különleges, szőlős, lávaköves különlegességekkel találkozhatunk, mint a lávaköves masszázs szőlőmag olajjal, a szőlőpeeling vagy a szőlőmagolajos masszázs. A szőlő és bor jegyében a fő hangsúlyt a szállodában mégis a borbár kapta, amely gazdag kínálatával, trendi hangulatos traccs-partik színhelye. A jó borhoz finom fogások illenek alapon, a konyha remekel. Tegyünk egy gasztro és wellness túrát, kezdjük rögtön a spa-ban!

A wellness kezelések rejtelmeibe a badacsonyi szálloda wellnessrészleg vezetője Kovács Attila avat be.
A népszerű lávaköves masszázs szőlőmag olajjal olyan kreatív kezelés, ami támaszkodik az eddig bevált hagyományokra - mondja, de tág teret enged az egyéni kezdeményezésnek, s nem utolsó sorban független a kozmetikai trendektől. Különleges volta abban rejlik, hogy összekapcsol két, már eddig is nagyon kedvelt wellness kényeztetést, így halmozza a jótékony hatásokat. A lávakő szimbolizálja a badacsonyi bazaltot, a szőlőmag olaj a helyi bortermést, ezzel is erősítve a helyi és egyedi jelleget. Egyszerre ápol, kényeztet és energetizál. A rituálé 60 és 90 perces változatban létezik. Legyen szó bármelyikről az első lépés mindig egy tonikos tisztítás, amellyel megszabadítják a bőrt az elhalt hámsejtektől, felkészítve a testet a további kezelésre. Ekkor jöhet a teljes ellazulás, amikor a szakember szőlőmag olajjal a fejbúbtól a talpig végigmasszírozza a testet. A szőlőmag olajos masszázs külön kezelésként is igénybe vehető.
A szőlőmag olaj az egészséget és a szépséget nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is segíti. Speciális tulajdonsága, hogy képes regenerálni a szövetekben lévő kollagént, így megelőzhető vele a korai öregedés, használatával simább és rugalmasabb lesz a bőr. A szervezetben lejátszódó oxidációs folyamatok során különböző töltésekkel rendelkező aktív, vagy szabad gyökök képződnek, melyek károsak az élő szövetekre. A szőlőmag olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, az úgynevezett bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) és klorofillban.

A Bonvinoban a kezelések során felhasznált anyagok natúrak, teljesen növényi alapúak, így a szőlőmag olaj is. Mivel nagyon könnyen és gyorsan felszívódik, otthon a száraz bőr ápolására is kiváló. Kovács Attila azt tanácsolja, hogy fürdés után kenjük be magunkat vele és 20 percig hagyjuk hatni, ezután pedig mossuk le langyos vízzel.
Úgy is hatásos, ha a testápolóba keverjük, vagy a bejbőrre dörzsöljük, bizonyítottan serkenti a hajhagymák működését. A lávaköves masszázs lényege, hogy a vulkanikus kövek képesek energiájukat átadni, s így teljesen feltöltik a testet-lelket, mintegy újjászületve kelhetünk fel a masszírozó ágyról.

Ahogy a szőlőmag olajos kezelések esetében, így a petrezselymes salaktalanító masszázsnál is természetes alapú petrezselyem esszenciát kevernek el natúr masszázskrémmel, majd ezt a keveréket hason fekve dolgozzák be a bőrbe fél órán át. A mozdulatok ennél a kezelésnél lágyak, kényeztetők, különösen az ödéma zónákra koncentrálnak. A petrezselyem a vitaminok és ásványok egyik tárháza, méregtelenít, erősíti az immunrendszert, jó hatással van a vér tisztítására, s mindezek külsőleg is szépítik a bőrt. A szakember még számtalan jó tulajdonságát ecseteli a petrezselyemnek, amiért mindennapi fogyasztását is ajánlja. Ahogy mondja filozófiájuk az, hogy nyugodtan használjuk fel az anyatermészet kincseit, és ne feledjük, mindenkinek jár, hogy jól érezze magát a bőrében.

Ha már a Bonvinoban járunk, nem hagyhatjuk ki a badacsonyi borok kóstolását. Nem kell sokáig keresgélni a jó borokat, hiszen a szálloda lelke, a borbár, a bejárattól mindössze három lépésnyi távolságra van. Idilli helyszíne ez a kellemes borbeszélgetéseknek, unplugged koncerteknek, borbemutatóknak, baráti csevejeknek, a polcokon pedig ott sorakozik a több mint száz, neves és még ismeretlen badacsonyi borász kiváló bora.
A nagyszerű olaszrizlingek, a zamatos szürkebarátok, az illatos muskotályok mellett a rizlingszilváni, a rózsakő, a tramini, a zeusz szőlőfajták borait akár poharanként is megkóstolhatjuk, de ami Kalmár Mihály sommeliér szerint kihagyhatatlan a csak erre a tájegységre jellemző kéknyelű és a badacsonyi vörösbor.

A sommeliér top 5 borajánlata:

Olaszrizling Istvándy Olasz 2010,
Szürkebarát: Nyári Ödön Szürkebarát 2010,
Ottonel Muskotály: Szászy Endre Ottonel Muskotály 2011
Kéknyelű: Imre Borpince: 2010,
Pinot Noir: Villa Tolnay Pinot Noir 2008

A jó bornak nem kell cégér, de jobban esik, ha finom étkeket fogyasztunk hozzá. A szálloda séfje, Pintér Lajosné és lelkes csapata olyan ínycsiklandó mesterműveket készít, amik után a vendégek nem csak az ujjukat nyalják meg, de olyan bejegyzéseket írnak, mint „ A főszakácsuk egy zseni!”
Az ízben gazdag, ásványos badacsonyi borok mellé, ahogy Pintér Lajosné elmondja, olyan finomságok kellenek, amik ezen a vidéken honosak: kecskesajt, házi tehénsajt, mangalica és szürkemarha, őstermelői zöldség és gyümölcs, falubeli méhész méze, saját szedésű és készítésű bodzaszörp, frissen készített házi sütemény. Az étlapról pedig olyan ételeket választhatunk, mint a hideg balatoni fogastekercs medvehagyma szósszal, mangalicasonkával, házi magos kenyérrel, vagy a mangalica finomságok kővári kecskesajttal és szőlős friss salátával. Borvacsorákra a csapat igazi különlegességeket készít, mint például a kecskesajt, krémes fogas, parajjal és füstölt lazaccal rétegezve és a harcsa halászlé kicsit másképp.