Hősök temetője - Sátoraljaújhely

látnivalók Sátoraljaújhelyen

Hősök temetője - Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely köztemetőjében található az ún. Hősök temetője. A különleges katonai temetőben 1540 különböző nemzetiségű katona alussza örök álmát.

align=left Katonatemető a hegyek lábánál, a városi köztemetőben, a nyugati parcellákban, 1540 I. világháborús katona nyugvóhelye. Az első eltemetett katona Balázs József gyalogos 1914 szeptember 14.-én került a közös katonasírba, az utolsó, egy ismeretlen orosz katona, 1919 januárjában. A katonás rendbe állított, egyforma sírjelk alatt katonák nyugszanak, a legfiatalabbak 18 évesen estek el, a legtöbbjük 22-28 éves volt.

Legtöbben magyarok, de a monarchia minden nemzetiségéből található itt áldozat: osztrák, német, ruszin, lengyel, román, szlovák, horvát katonák, szerb és orosz hadifogjok is. minden azonosítható katonának külön sírhelyet jelöltek ki, a járványos megbetegedésekben elhunytakat tömegsírba temették. Valamennyi áldozatnak megadták a végtisztességet, felekezetük szerinti egyházi szertartással temették el őket.

A kőböl készült egyforma fejfákat részben az állam költségére részben közadakozásból állították. Később a temető déli részébe temettek néhány katonát azok közül , akik a II. világháború utolsó időszakában az újhelyi harcokban estek el. A temető közepén a munkácsi vasgyárban öntött feszület magasodik, talpazatán a Szózatból vett idézet :"Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért...".

A temetőt a két világháború között rendszeresen gondozták, a katonákról a május utolsó vasárnapján tartott "hősök napja" alkalmából emlékeztek meg. Az 1960-as évektöl elhanyagolt állapotú temetőt az 1980-as évek végétől a Városvédő és Szépítő Egyesület vette gondozásba.
Település ismertető
  • Sátoraljaújhely

    Sátoraljaújhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, Miskolctól közúton 82 km-re. Népessége 16500 fő. A...

Szállások Sátoraljaújhelyen



és környékén